
Öğrenimlerinin 1. , 2. ve 3. Sınıfta sürdüren öğrenciler için sınıf yükseltme işlemlerinin nasıl yapılacağını sizler için hazırladık.
26 Temmuz 2014 tarih ve 29072 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 10.07.2019 tarihinde birtakım değişiklikler yapılmıştı.
Her eğitim-öğretim yılının başında olduğu gibi bu eğitim-öğretim yılının başında da sınıf yükseltme konusu okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve velilerin merak ettiği konuların başında gelmektedir.
Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “İlköğretim kurumlarında sınıf yükseltme” başlıklı maddesinin detayları üzerinde duracağız.
1) Sınıf yükseltme işlemleri ders yılının başladığı tarihten itibaren bir ay içinde gerçekleştirilir.
- İlkokul 1, 2 ve 3 üncü sınıf öğrencilerinden bilgi ve beceri bakımından sınıf düzeyinin üstünde olanlar sınıf yükseltme sınavına alınırlar.
- İlkokul çağında olup akranları ile birlikte okula devam edemeyen ve okuma yazma bilmeyen öğrenciler, birinci sınıf öğrenimlerini başarıyla tamamlamaları hâlinde yapılacak bir sınavla yaşına uygun bir ilkokul sınıfına yerleştirilir.
2) Sınıf yükseltme talebine ait iş ve işlemler yürütülmesi amacıyla Sınıf Yükseltme Sınav Komisyonu kurulur.
- Sınav okul müdürünün başkanlığında sınıf öğretmeni ve bir üst sınıfın öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından yapılır.
- Komisyon oluşturacak sayıda öğretmen bulunmaması durumunda komisyon il / ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenir.
3) Sınıf yükseltme işleminin başlaması için yazılı talep alınır.
- Sınıf yükseltme talebini içeren dilekçe öğrenci velisinden alınır.
- Sınıf Öğretmeni , veli isteğini dikkate alarak sınıf yükseltmek için okul idaresine öneride bulunur.
4) Sorular öğretim programlarında yer alan hedef / kazanımlarına uygun olacak şekilde hazırlanır.
- Öğrenimlere 1. ve 2. Sınıfta devam eden öğrenciler için Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi derslerinden sınav yapılır.
- Öğrenimlere 3. Sınıfta devam eden öğrenciler için Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi ve Fen Bilimleri derslerinden sınav yapılır.
- Sınavdan önce, sorularla birlikte cevap anahtarı da hazırlanır ve sınav kâğıtları ile birlikte saklanır.
- Cevap anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilir.
- Farklı soru tiplerine yer verilebilir.
5) Sınav sonucu tutanakla tespit edilir.
- Tutanak, okul yönetimince dosyada saklanır.
- Başarılı olanların durumu e-Okul Yönetim Bilgi Sistemine işlenmek üzere ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirilir.
Bir yanıt bırakın